Alles Over Mahjong

Mahjong is een echt gezelschapsspel dat gespeeld kan worden door jong en oud. In het spel zelf heb je stenen voor je liggen waarvan je elke keer 2 dezelfde moet uitzoeken. Het doel van het spel is om het hele veld leeg te spelen. De spelregels hierboven gaan over de voor ons bekende internetversies van Mahjong maar er is ook een traditioneel spel dat veel westerse mensen niet kennen en dit gaat heel anders.

Het traditionele Mahjong spel is gemaakt om te spelen met vier personen. Maar het kan eventueel ook aangepast worden om met drie of zelfs met twee personen te spelen. Een traditioneel spel bestaat uit 144 stenen. Op de stenen staan verschillende afbeeldingen en elke afbeelding heeft een bepaalde score. Aan het begin van het spel worden de stenen verdeeld onder de spelers en het is de bedoeling dat er door wisselen van stenen een zo hoog mogelijke combinatie wordt gemaakt. Degene met de hoogste combinatie wint uiteindelijk en wordt beloond met de punten van de andere spelers.

De naam Mahjong betekent in het Nederlands Kibbelende Mus en de oorsprong van het spel is China, waar het midden 1800 werd uitgevonden. Het is één van de populairste en meest gespeelde spellen in de wereld. Dit komt mede doordat het vooral erg populair is in China en China heeft erg veel inwoners. Maar ook in Japan en Korea spelen erg veel mensen dit leuke spel. Bij de alleroudste spellen zijn de stenen (ook wel tegels genoemd) gemaakt van Ivoor. Tegenwoordig worden de steentjes gemaakt van plastic omdat de verkoop van Ivoor verboden is.

In westerse landen zoals Nederland wordt Mahjong ook gespeeld maar dan meestal op het internet en niet in huiselijke kringen zoals dat in Aziatische landen heel normaal is. Het spel wordt ook vaak op openbare plekken gespeeld zoals parken, cafés en speciale clubgebouwen en er is zelfs een echte competitie. In 2002 werd het eerste WMK (Wereld Mahjong Kampioenschap) gehouden in Tokio. Het is dus een officieel erkende sport. Ook zijn er in deze Aziatische landen Museums te vinden en worden er regelmatig films uitgebracht die over het spel gaan.

Tegenwoordig zijn er ook moderne versies die online gespeeld kunnen worden zoals de versies die je op Mahjong.nl kunt vinden. Deze spellen kun je allemaal alleen spelen.