Mahjong Geschiedenis

Er zijn maar weinig spellen op de wereld waarvan de geschiedenis in zoveel mythe is gehuld als het Mahjong spel. Er zijn vele theorieën over wie het heeft uitgevonden en in welk jaar. Zelfs over de betekenis van de naam zijn verschillende theorieën. Als je het woord letterlijk vertaald naar het Nederlands, betekent het kibbelende mus. Er wordt gezegd dat deze naam aan het spel gegeven is omdat het geluid van het husselen van de stenen lijkt op een stel mussen dat om eten aan het kibbelen is. Een andere theorie hierover is dat de vermoedelijke bedenker van dit spel genaamd Confucius van vogels hield. Er is echter nooit bewezen wie dit spel heeft bedacht.

Uit de geschiedenis blijkt dat Mahjong door de jaren heen is ontstaan door een combinatie van verschillende spellen zoals domino en het populaire Chinese kaartspel Mah-tiae (de Nederlandse betekenis hiervan is Hangend Paard). Ook gaat er een gerucht dat Mahjong speciaal is uitgevonden voor koninklijk gebruik. Er zou zelfs een doodstraf op staan als het gespeeld zou worden door de normale burger.

Al met al is Mahjong een fascinerend spel waarover kan worden blijven gediscussieerd. Het feit blijft dat het spel is ontstaan en dat er sindsdien vele mensen plezier van hebben gehad. Hoewel de Chinezen beweren dat dit spel veel ouder is, dateert de eerst teruggevonden steen uit het jaar 1880. Deze originele steen was gemaakt van Ivoor. Wel zijn er uit de 15de eeuw afkomstige speelkaarten teruggevonden met exact dezelfde afbeeldingen als op de Mahjong stenen. Onderzoekers concluderen hieruit dat het spel toen al werd gespeeld, alleen niet met de traditionele stenen.

Toen het spel eenmaal gespeeld werd met deze traditionele stenen werd het razendsnel populair. In eerste instantie alleen in China waar iedereen het speelde, van jong tot oud. Vanaf 1885 ging het spel ook de grenzen over. Uit dit jaar dateert het allereerste Amerikaanse artikel over Mahjong geschreven door ene Stewerd Cullin. Omdat het spel zo populair was in China haalde het bedrijf Abercrombie & Fitch de eerste exemplaren naar Amerika. In New York werd het meteen een groot succes. Zo groot dat de baas van dit bedrijf, Ezra Fitch, opdracht gaf om alle spellen uit China naar Amerika te brengen. Werknemers werden op reis gestuurd en ieder spel dat ze tegen kwamen namen ze mee terug naar huis. Uiteindelijk kwamen ze terug met 12000 spellen en door het mega succes waren al deze spellen in 1 week tijd uitverkocht.

Mahjong werd al snel een hele hype in Amerika. Er werden Mahjong feesten en toernooien gehouden en er werden zelfs liedjes over gemaakt. Het spel kreeg door de loop der tijd wel verschillende spelregels. Iedereen speelde het op zijn eigen manier. Mahjong was vooral geliefd onder de vrouwelijke speelsters. Vanaf het jaar 1937 speelde iedereen het spel op de officiële manier. In dit jaar kwam er namelijk een landelijk spelregelboek waardoor iedereen zich aan de officiële spelregels kon houden.

Dat we in Nederland bekend zijn met Mahjong hebben we te danken aan het bedrijf Perry & Co (nu bekend als Perry Sport). Dit bedrijf haalde het spelletje naar Nederland en bood het te koop aan voor de prijs van 1 gulden en 25 cent. Er kwam ook een vertaling van het Amerikaanse spelregelboek. Zo konden ook de Nederlanders het spel meteen correct leren.

Helaas komt er met de tweede wereldoorlog een eind aan het populaire Mahjong tijdperk. De wereld ligt in oorlog en steeds minder mensen spelen het. Na de tweede wereldoorlog werd het spel weer steeds populairder, dit noemen we ook wel de tweede bloei. De grootste plek waar mensen tegenwoordig Mahjong spelen is het internet. Er worden honderden verschillende spellen aangeboden op het internet en de meeste zijn helemaal gratis te spelen, zo ook op onze site Mahjong.nl. Kijk maar eens op onze hoofdpagina voor een overzicht van alle gratis te spelen Mahjong games.