Mahjong Spelregels

Voordat je dit stuk leest moeten we eerst even vertellen dat deze spelregels gaan over de online Mahjong spellen zoals deze op onze website te vinden zijn dus niet over het originele Chinese Mahjong spel.

Als je nog nooit van mahjong hebt gehoord of als je de naam wel kent maar het spel nog nooit gezien hebt is het begrijpelijk dat je er weinig van snapt. Alle spellen op deze site werken zo goed als hetzelfde en als spel start krijg je meestal eerst een menu te zien waar je instellingen kunt veranderen zoals geluid aan en uit. In dit menu is ook de “speel” kop te vinden die ons naar het spel zal brengen.

Aangekomen in het spel zien we een bord met een aantal stenen erop, op deze stenen staan verschillende tekens en in de hoeken staan vaak cijfers. Nu is het de bedoeling om stenen met dezelfde tekens en cijfers bij elkaar te zoeken. Je hebt bijvoorbeeld een steen met 8 rondjes en het cijfer 8 in de hoek en je ziet precies dezelfde steen liggen, klik dan beide stenen aan om deze te laten verdwijnen, net zo lang tot het bord helemaal leeg is. Als dit gelukt is krijg je vaak een nieuw bord waarin het iets moeilijker wordt. De stenen die je bij elkaar moet zoeken moeten trouwens wel gedeeltelijk vrij liggen, als ze ingesloten liggen door andere dan kun je deze niet gebruiken.

Het kan ook zijn dat er ineens geen combinaties van stenen meer mogelijk zijn. Geen paniek want alle spellen beschikken over een zogenoemde “shuffle” knop en deze is meestal ergens aan de zijkant of onderkant te vinden. Als je deze indrukt dan worden alle mahjong blokken door elkaar gegooid zodat er weer nieuwe combinaties te vinden zijn.

Ook hebben sommige spellen een hint knop. Als je deze indrukt dan zie je de mogelijkheden oplichten zodat je weer verder kunt spelen. Het is wel zo dat het drukken op deze knoppen maar een aantal keer kan of dat het punten kost dus gebruik deze alleen als het niet meer anders kan.

Voor een duidelijke uitleg met beeld kun je onze speciale instructie video bekijken, druk daarvoor hier.